Mensen met een lichamelijke handicap hebben in het dagelijks leven flink wat aanpassingen nodig. Sommigen zijn niet zo goed te been, anderen hebben last van een verlamd lichaamsdeel, weer anderen hebben geen duidelijk zichtbare gebreken. Je kunt ze onderverdelen in fysieke en functionele afwijkingen. In beide gevallen kan het voorkomen dat de persoon in een rolstoel terecht komt, of dat hij of zij gebruik maakt van een ander hulpmiddel om te kunnen functioneren in de maatschappij. Er zijn ook veel verstandelijk gehandicapten die niet zonder rolstoel kunnen. Mensen die chronisch last hebben van de handicap, zullen hun leef- en werkomgeving moeten aanpassen om het leven en werken voor hen makkelijker te maken. Denk maar aan een huis zonder drempels of een speciale stoellift die de persoon naar de tweede etage brengt.
Je kan thuis of op het werk dan wel alles geregeld hebben, op andere plekken in onze maatschappij wordt het de lichamelijk gehandicapte soms nog best lastig gemaakt. Dat geldt overigens ook voor mensen met
autisme. Wil je een dagje erop uit met je familie of je vrienden, dan moet je van tevoren rekening houden met het feit dat je bijvoorbeeld in een rolstoel zit. Lang niet elke plek is geschikt voor jou, hoe vervelend het ook klinkt. Ga je een dagje uit, dan moet je zeker weten dat de dierentuin, het pretpark of het museum wel toegankelijk is voor jou. Een speciale invalidenparkeerplaats vlak bij de ingang is ook wel praktisch, evenals een aangepast toilet.
Toegankelijkheid Nederlandse dagjes uit
Uitmetkorting.nl heeft daarom een overzicht opgesteld van alle populaire dagjes uit in Nederland. Hier zie je in één oogopslag welke dagjes uit rolstoeltoegankelijk zijn, of er een rolstoel te leen is en of een begeleider eventueel korting krijgt. Tevens zie je of er een aangepast toilet aanwezig is, evenals een parkeerplaats voor mindervaliden en of een geleidehond mee naar binnen mag.
*Zie toelichting onderaan de pagina
Erop uit
Als lichamelijk gehandicapte sta je er in Nederland niet alleen voor. Er zijn vele verenigingen en organisaties die zich inzetten voor iedereen die wat minder mobiel is door een handicap.
De Zonnebloem,
BOSK (Vereniging van mensen met een lichamelijke handicap) en
ANGO (Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie) zijn een paar organisaties die dagjes uit organiseren. Daarbij wordt ervoor gezorgd dat er bijvoorbeeld begeleiding aanwezig, evenals verpleegkundigen die helpen met professionele zorg. Ga een dag naar een groot Nederlands festival, ga met andere mensen met een lichamelijke handicap naar het pretpark of breng een bezoek aan het museum. Bekijk hun online agenda’s op de website voor meer informatie over landelijke en regionale evenementen.
Tips voor een ontspannen dagje weg
- Een bezoek aan Disneyland Parijs is voor de rolstoelgebruiker net zo leuk als voor iemand die zich wel lopend door het park kan begeven. Dat komt door de Easy/Assisted Acces Card van het park. Hiermee heb je toegang tot bepaalde attracties via aangepaste ingangen. Je krijgt geen voorrang, maar hebt wel de ruimte om te manoeuvreren met een rolstoel en de attractie te betreden. De Easy Acces Card is speciaal voor iedereen met een lichamelijke handicap. Hiermee heb je een makkelijke toegang tot attracties en shows. Om in aanmerking te komen voor de pas is een Europese parkeerkaart voor mindervaliden OF een medische verklaring in het Frans/Engels van minder dan 3 maanden oud nodig.
Een Easy Acces Pass is niet alleen voorbehouden aan Disneyland Parijs. Ook in bijvoorbeeld Attracitepark Slagharen is de mogelijkheid tot deze pas er. Vraag er naar bij de receptie of informatiebalie.
- Een goede voorbereiding is het halve werk. Bekijk eerst of de plek waar jij naartoe gaat de faciliteiten heeft die jij nodig hebt. In het bovenstaand overzicht zie je in één oogopslag welke faciliteiten er allemaal aanwezig zijn. Mist een pretpark misschien een aangepast toilet? Overweeg dan om deze over te slaan en te kiezen voor een park waar er wel één aanwezig is. Bepaal voor jezelf wat er aanwezig hoort te zijn. Kom niet voor verrassingen te staan, daarmee voorkom je een hele hoop stress. En daar zit je toch niet op te wachten tijdens een leuk dagje uit?
- In sommige parken is het niet toegestaan je eigen rolstoel mee te nemen. Daar staat tegenover dat er altijd wel een rolstoel te huur is! Wil je voorkomen dat alle rolstoelen uitgeleend zijn, bel van tevoren dan met park en reserveer er dan één voor jou. Doet een park niet aan reserveringen van een rolstoel, dan zit er niets anders op dan zo vroeg mogelijk te komen. Dan is de kans het grootst dat er nog een rolstoel beschikbaar is!
- Bekijk een dag voor het uitje wat de weersvoorspellingen zijn. Het is nooit prettig om met slecht weer erop uit te gaan, maar al helemaal niet als je in een rolstoel zit. Ga je naar een park met onverharde wegen, dan is de kans groot dat deze paadjes veranderen in één grote modderbende, wanneer de regen met bakken uit de hemel komt. Rolstoelen zijn dan nauwelijks vooruit te krijgen! Kies dus voor een mooie dag.
Toelichting begrippen
Met rolstoelvriendelijk bedoelen we dat het park, de dierentuin of het museum goed toegankelijk is voor rolstolgebruikers. Dit houdt in dat de paden breed genoeg zijn, er geen onoverbrugbare hindernissen zijn en dat er in plaats van een trap ook een lift genomen kan worden. Als een park gekwalificeerd is als 'deels rolstoeltoegankelijk' houdt dit in dat een gedeelte van het park aan deze eisen voldoet.
Maak jouw eigen website met JouwWeb